Wanneer je over voldoende rijvaardigheid en je theorie-examen beschikt, kunnen wij je praktijkexamen aanvragen. De examinator controleerd je papieren en zal je vertellen wat er van je verwacht wordt tijdens de examenrit. Wanneer je de tussentijdse toets met succes hebt afgerond, worden de bijzondere verrichtingen achterwege gelaten.
Na afloop van de rit welke ongeveer 35/40 minuten duurt zal de examinator je in de examenzaal de uitslag meedelen.
Tussentijdse Toets
Op ongeveer tweederde van je rijopleiding en na het behalen van je theorie-examen, kun je bij het CBR een Tussentijdse Toets (TTT) afleggen. Deze toets verloopt als een echt examen.
Na afloop van de toets krijg je van de examinator een advies over onderdelen waaraan je nog moet werken. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de exameneisen.
Als je over de bijzondere verrichtingen een positief advies krijgt, dan heb je voor dat onderdeel vrijstelling op het eerstvolgend praktijkexamen.
Faalangst Examen
Een faalangst examen is bedoeld voor personen die moeite hebben om onder druk te presteren. Het verschil met een regulier examen is dat de examinator rust en aandacht creeerd en tijdens het examen zijn er momenten om te stoppen en zelf tot rust te komen.
B.N.O.R. Examen
Uit de praktijk is gebleken dat zo’n tien procent van de kandidaten moeite heeft het rijbewijs via het 'gewone' examen te behalen. De oorzaken hiervoor variëren.
Vaak is er sprake van nervositeit. Voor deze mensen is er de speciale begeleiding van Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (BNOR). Het nader onderzoek is niet gemakkelijker dan het CBR-examen de eisen liggen namelijk wettelijk vast. Wel is er meer tijd beschikbaar. Dat biedt de gelegenheid kandidaten meer op hun gemak te stellen voor en tijdens het examen.